Donnerstag, 20. Dezember 2007

BISEDAT E DETYRUARA TË KOSOVËS ME SERBINË!?

Abas Fejzullahi

Është normale zhvillimi i bisedave mes dy palve për shqyrtimin e problemeve ekzistuese apo marrëveshjeve mes tyre për nevojatë dhe interesat e të dy palëve, me a apo pa ndermjetsues, varsisht nga situata, rrethanat dhe kushtet kur zhvillohen bisedimet , përmbajtja dhe qëllimi i tyre.

BISEDAT E DETYRUARA TË KOSOVËS ME SERBINË JANË TË DËMSHME DHE TË RREZIKSHME PËR KOSOVËN,KUR DREJTËSIA S`GJEN ZBATIM ..!

RASTI, i detyrimit të Kosovës nga faktori ndërkomëtar për të zhvilluar bisedime me Serbinë ,para njohjes së të drejtës legjitime e të natyrshme të Pavarësisë së Kosovës është një gabim dhe padrejtësi që po i bëhet Kosovës aktualisht.!
Padrejtësitë e bëra nga politika dhe diplomacia e disa shteteve Europiane që nga marrëveshja e Shën Stefanit, Kongresit të Berlinit, Konferencës së Londrës dhe Parisit ku me vendimet dhe qëndrimet e tyre u coptua Shqipëria Etnike, duke ja dhuruar Kosovën Serbisë dhe çamërinë Greqisë.!
Në vend që të përmirësohen sot këto padrejtësi nga të njejtat shtete , të cilat thirren në demokraci dhe drejtësi,ato ende sot e kësaj dite hezitojnë njohjen e pavarësisë së Kosovës së cunguar, si kompromisin më të madhë të bërë nga shqiptarët sipas kërkesave dhe lloj.lloj kushtëzimeve nga na e politikës dhe diplomacisë së BE.
Intervenimi i NATO-së, me 24 mars 1999 mbi caqet ushtarako policore dhe paramilitare të Sërbisë, për ta nderprerë gjenocidin ndaj popullit shqiptarë të Kosovës në veçanti dhe atij jo sllavë në përgjithësi, ishte një veprim i drejtë dhe i arsyeshëm pothuajse me vonesë dhe në momentet e fundit …kur Serbia zbatonte haptas gjenocidin dhe zbraste Kosovën nga shqiptarët ..!
Deklaratat e ndryshme nga politikaj të ndryshëm të shteteve të Europës perendimore, ishin se :Nuk do të lejohet dhuna e Serbisë ndaj Kosovës, si në Bosnje dhe Hercegovinë, se çështja duhet të zgjidhet me mjete paqësore dhe politike,se s`do të lejoj katastrofën humanitare e deklarata te tilla shterrpe, ndërsa praktikisht Serbia në terren zbatoi dhunën,gjenocidin edhe ndodhi katastrofa humanitare deri sa SHBA-së ndërhynë.. përkundër dëshirës dhe pëpjekjeve të pengojnë ndërhyrjen në forma dhe mënyra të ndryshme , nga disa shtete të BE, aleate tradizionale të Serbisë duke i mundësuar kohë dhe hapësirë Serbisë për veprimet e bëra..!

Pas Hyrjes së forcate të NATOS-së në Kosovë, kthimi i popullatës shqiptare në Kosovë ishte pothuajse Biblik, dhe e befasoi edhe faktorin ndërkombëtar..!
Kosova e shëndrruar në tokë të djegur, sipas planifikimit të bërë e të përgatitur nga Serbia,infrastruktur dhe economi tërsisht të shkatrruar, filloi të merr frymë lirisht në skamjen dhe mjerimin e pas luftës ku nga ana e OKB-ara u vendos administrata ndërkombëtare e ashtuquajtura UNMIK.
UNMIK-u në Kosovë nga administrator të shumtë nga të cilët një pjesë e mirë burokrat me përvojë nga të gjitha vendet e botës filloj gjëja rregullimin e administrimit civil, me rregullore të qeverisëse, me plot e përplot paqartësi dhe ngatërrime…!
Me fajin e vet vendorve, që për qëllime karrjeriste, të udhëhequr nga urrejtja ,të etshëm për pushtet e jo për të bërë shtet, kërkuan mes tjerash:
Zhbërjen e parlamentit të RK, mosnjohjen e kryetarit të Kosovës, të institucioneve të Republikës së Kosovës të cilat aq sa kanë mundur në kushte dhe rrethana lufte dhe okupimi kanë zhvilluar pushtetin paralel dhe faktikisht mohuan Kushtetuten e Kaçanikut...!
Këto kërkesa ishin vetvrasje, andaj edhe UNMIK-u ju ofroj Kornizen Kushtetuese, në të cilën po sillen vendorët vërdallë qe gjashtë vite pa kurrfarë kompetencash vendim marrëse dhe ekzekutiv.
Pra Kosova filloi nga zero përseri, për krijimin e institucioneve,sipas shijes dhe kushtëzimeve të ndërkombëtarëve .
UNMIK-u në Kosovë zhvilloi veprimtarin administrativo civile, duke u majur nga të ardhurat e larta, ndërsa Kosova në drejtimin e ekonomik erdhi gjithnjë duke u varfrua dhe tani ka një papunësi mbi 70% dhe tani pothuajse ka në dorë shkopin e lypsit.
UNMIK-u praktikisht s`bëri asgjë në zhvillimin economi si bazë themelore për mvetësi,lulzoi korrupsioni krimi politik dhe ekonomik i pa zbuluar dhe i pa ndëshkuar deri më tani.
UNMIK-u bashkë me diplomacin e BE i parashtruan kosovës detyra të ndryshme shtëpiake, për përmbushjen e Standardeve të ndryshme duke i kushtëzuar dhe detyruar për të zhvilluar bisedime me Serbin lidhur me çështjen e statusit të Kosovës.!
Pakica serbe në Kosovë, tërsisht e përgdhelur nga UNMIK-u haptas formoj enklavat e tyre, në pranin e ndërkombëtarëve si të UNMIK-ut dhe Kforit Francezë e bëren ndarjen e Mitrovicës, ku serbet ushtrojnë dhunë ndaj shqiptarëve dhe nuk përgjigjen, bojkotojnë haptas institucionet e Kosovës , dhe thjesht bëhet një diskriminim i hapt ndaj mbi 90% shqiptarëve autokton në trojet e tyre etnike dhe privilegia e përkdhelje ndaj pakicës serbe prej 5% te ardhur si kolonizator… në Kosovë..!
Të bisedohet me Serbin për çështjen e Pavarësisë së Kosovës me detyrime dhe kushtëzime siç është decentralizimi dhe t¨ drejtat e pakicës serbe në mënyrë ku jo vetem që kanë aso të drejta sh që shkojnë në dëm dhe diskriminimin e 90% të shqiptarëve, politica dhe diplomacia e UNMIK-ut dhe e BE e quajn diskriminim pozitiv..!
Faktikisht Serbia qe gjashtë vite vepron haptas me pakicen serbe në Kosovë, administron me ta Veriun e Mitrovicës, paraqet kusht, kushtëzime . bënë shantazhe dhe bllokime si dhe krijon tensione dhe situata konfliktuoze, dhe për të gjitha këto jo vetem se tolerohet por deri me tani edhe është përkrahur ne forma te ndryshme..!
Serbia haptas kercnohet kundër pavarsisë së Kosovë.
Krejt kjo është rezultat i perkdheljes , në vend të ndëshkimit ,për krimin dhe gjenocidin e ushtruar ndaj Kosovës në faktorin njerëzor dhe ekonomik.
Në vend që Faktori ndërkombëtar ti paraqet detyrime, të afatizuar Serbisë për ,mosbashkëpunimin me Tribunalin e Hages e cila luan me te si po don deri me tani, ajo vazhdon te lutet dhe miklohet , në vend që të paguaj dëmet e luftës të shkatuara nga si agresore, t`i vehen sanksione dhe plotësim standardesh , këto i kërkohen Kosovës..! Kjo mënyrë e veprimit nga faktori ndërkombëtar s`ka të bëjë asgjë me të drejtën por me padrejtësi duke ndëshkua viktimen dhe përkrahur agresorin.
Përse të bisedohet me Serbin për Pavarësin e Kosovës?
Pakica serbe do ti ket ato të drejta siç i kanë Shqiptarët e okupuar nga Serbia në Preshev, Medvegje e Bujanoc.
Faktori ndërkombtar e ka pasur dhe e ka shumë leht nese don me veprua me drejtësi: Te drejtat e pakicave serbe ne Kosovë të rregullohen ashtu si që janë në Kroaci, Macedoni etj.
Përse në Kosovë kërkohen të drejta speciale dhe privilegjim për serbet, te cilet sot e kësaj dite sillen me arogancë..!
Me të drejtë shqiptarët kanë dyshime në politiken e faktorit nderkombëtar dhe detyrimet e bisedimeve me të Kosovës me Serbinë pa zbatimin e drejtësisë në praktikë, janë të rrezikshme dhe të dëmshme per ardhmërin e Kosovës.
Vargjet e At Gjergj Fishtes edhe tani me shumë të drejt i përgjigjen aktualitetit të diplomacisë së faktorit nderkombëtar e në veçanti politikës së BE.

Ah, Evropë he kurva e motit!
Qi i re mohit punve t`Zotit ,Po kjo asht shej i qytetnis

Keine Kommentare: