Donnerstag, 20. Dezember 2007

KALENDARI HISTORIK

Në vitin 1938: Selman Kadria e vret Miliq Kërstiqin, një zullumqar ky kundëer popullit shqiptar. Pas vrasjes ai kërkon konak te Tahir Ali Bicaj, i cili nga frika e reprezaljeve të mëvonshme nuk e pranon. Strehë gjen te Kadri Imeri, dhëndër i fisit të tij. Kadriu e mban për disa ditë të fshehur në zabelin pranë vresdhtit me rrush. Selman Kadrinë e ka qitë në pritë të serbo-malaziasve daja i babait të tij, i quajtur Ramë Vuthaj!
Në vitin 1025: Mjeku arab Alhazen (965-1039) pohon se shikimi sigurohet nga rrezet e dritës që formojnë një imazh në sytë e jo nga rrezet e derivuara nga syri apo pasqyrimet e objekteve, sikurse besohej deri atëherë..
Në vitin 1054: astronomët kinezë zbulojnë një yll të ri; ëssht supernova, e njohur më 1967 si yll i parë pulsues që i jep origjinën Crab Nebules me grupyllësinë e Demit.
Në vitin 1202: matematikani Leonardo Fibonacci duke shkruar librin e ti “Libër Abaci”, i prezenton gjithë Evropës numrat arabe.
Në vitin 1228: filloi në Angli, nxjerrja dhe përdorimi sistematik i karbonit.
Në vitin 1269: francezi Pélerin de Maricourt përshkruan polet magnetike.
Në vitin 1292: Në Venecia lindi pasqyra me xhama.
Në vitin1300: alkimisti Geber përshkruan acidin sulfurik.
Në vitin 1316: Mondino de Luzzi ndan organet kadaverike dhe publikon librin e parë të anatomisë.
Në vitin 1335: orët mekanike filluan të vihen nëe funksion nga mekanizma peshuese zyrtare e krahinave të veçanta.

Keine Kommentare: